Asztro kuckó

Mit takar az integrál megnevezés?

2015. április 09. - Asztro Kuckó

Kérdező: Mit takar az integrál elnevezés a blogodon?

Ildikó: Integrál szó itt a Ken Wilber nevéhez fűződő integrál szemléletet  takarja. Egy fajta világnézet, mely mögött komoly elmélet és gyakorlati tudás áll.

Kérdező: Bővebben kifejtenéd ki is ez a Ken Wilber és mit jelent nála az „integrál szemlélet”?

V: Ken Wilber egy még ma is élő amerikai pszichológus, filozófus, író

Először természettudományokkal (orvostudomány, biokémia) foglalkozott, annak ellenére, hogy egyetemi eredményei sikeresek voltak, kiábrándult a tudomány anyagközpontúságából és szellemi útra lépett. 

Még huszas évei elején, a 70-es években, több száz könyvet átolvasott: belemélyedt a nyugati pszichológiai, pszichiátriai ismeretekbe, és emellett a spirituális hagyományokat is tanulmányozta. A különböző modellek összevetésében kereste, hogy mi a közös, mik azok az állomások, melyek minden fejlődési modellben megtalálhatóak: nyugaton az ego fejlődésében, spirituális tanításokban az ego meghaladása után. Ennek eredményeként jött létre a 10 lépcsőfokos létra modell, mely a több tudományágat integrálva, a tudat teljes fejlődését leképezi.  Ez a modell azóta is az integrál szemlélet alapja.

Emellett a pszichológiai körökben is hírnévre tett szert - a transzperszonális pszichológia jeles képviselője lett. De nem állt meg itt sem, saját szemléletét alapul véve, kidolozta az integrál pszichológia alapjait. Amerikában megalapította az Integrál Intézetet, illetve a kaliforniai JFK egyetemen integrál elméletből már mester fokozatot lehet szerezni.

K: Te hol hallottál Róla?

V: Magyarországra Gánti Bence hozta be az ő szellemiségét és megalapította az Integrál Akadémiát. Ott tanultam integrál pszichológiát 3 éven keresztül. Ennek része volt az integrál szemlélet elsajátítása, pszichológiai alap elméleti és gyakorlati ismertetése. Az iskola nagyon gyakorlatcentrikus, 3 év kemény önismereti utat jártam be. Az elméleti oktatás mellett, több terápiás technikával is megismerkedtem.

K: Még visszatérnék az előbbiekhez: említetted, hogy az integrál személet alapja a létramodell. Kérlek mesélj erről bővebben, hogy jobban láthassuk az integrál szemlélet lényegét.

V: Más modellek is vannak, de igen, ez az egyik fontos eleme. Ezeket inkább külön részbe mutatom be.  Aki viszont bővebben szeretne erről olvasni, szívből ajánlom Ken Wilber: A működő szellem rövid története című művét, mely az egyik, magyarul is megjelent könyve. Ott részletesen kifejti a létra modell minden egyes elemét.

kenwilber.png

Amúgy pont ennek a könynek a stílusa az, amit itt is alkalmazok. A párbeszédes forma:  kérdés-felelet formában ismerteti a gondolatait.

K: Aha! Szóval onnét vetted át!

V: Igen :) Persze nem ő találta ki, de tőle jött meg hozzá a kedvem. Úgy érzem, ez a stílus felel meg a karakteremnek. Inkább szeretem az interaktív beszélgetéseket, mint az egy oldalú kinyilatkoztatásokat. Diákként is mindig szerettem belekérdezni a tananyagba. Tanárként mindig szívesen meghallgattam a diákjaim elgondolásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrokucko.blog.hu/api/trackback/id/tr877308450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása