Asztro kuckó

Nyugati asztrológia alapkövei

2015. április 09. - Asztro Kuckó

Kérdező: Szó volt arról, hogy egy asztrológus nem csak a Nap jegyét nézi. A horoszkóp ábrának még milyen elemeit veszi figyelembe?

Ildikó: Még előtte kihangsúlyoznám, hogy én a nyugati asztrológiát tanultam (hazánkban főleg ez használatos), a kínai asztrológia, védikus asztrológia sok mindenben eltér.

K: Mint például?

V: Ahhoz, hogy az égbolton lévő planétákat tanulmányozni tudjuk, szükségünk van egy fix, kezdőpontra, ahonnan kiindulunk. Ebben a fix pontban tér el egymástól a sziderikus (védikus) asztrológia és a tropikus (nyugati) asztrológia. A sziderikus asztrológia ugyanis állócsillagokhoz, úgynevezett Naksatrákhoz, kötötten jelöli ki a kezdőpontot, s ehhez viszonyítva nézik a zodiákus jegyeket. A tropikus, azaz a nálunk használatban lévő asztrológia kezdőpontja a mindenkori tavaszi napéjegyenlőség. Jelenleg március 20. Ennek hatására majd egy jegynyi eltérés van a két rendszer között.

A kínai asztrológiának viszont totál más alapokra van helyezve, de azt már nem ismerem.

K: Visszatérve az első kérdéshez, mit is néz egy nyugati asztrológus?

Válasz: Lássuk csak konkrétan. Ha csak magát az ábra elemeit nézem, akkor a következőket látjuk benne:

  • planéták
  • jegyek
  • házak
  • a planétákat összekötő fényszögek
  • egyéb elemek

Íme egy horoszkóp ábra:

magyarazo_abra_1.JPG

Planéták

A nyugati asztrológia legfontosabb elemei  a Naprendszer bolygói, plusz a Nap és a Hold (geocentrikus nézetet képvisel, azaz Földről tekintve figyeli a planétákat és azok mozgását).

Bolygók esetén a Földről láthatóak – Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz – mindegyik irányzat képviselője nézi, míg az ezeken túlikat  – Uránusz, Neptunusz, Plútó – már a középkori asztrológiával foglalkozók nem mindegyike veszi figyelembe. Ennek oka egyszerűen az, hogy a régiek még nem fedezték fel őket, így számolni sem tudtak velük.

De míg a csillagászat az égi testek fizikai tulajdonságára kíváncsi, addig az asztrológia ezeket bennünk lévő Isteni archetípusként kezeli. Elemzésnél a  Mi/Ki” (milyen archetípus) kérdésre válaszolnak elsődlegesen. Plútó egy izgalmas kérdés, mivel bolygó titulusától 2006-ban megfosztották, viszont csillagászati körökben még mindig megy a vita hogy az-e vagy sem. (Hozzáteszem, asztrológiai jelentését figyelembe véve, ez a fajta száműzetés/lefokozás totálisan belefér …)

Zodiákus jegyek

A nyugati asztrológia a Nap látszólagos pályáján, amit egy év alatt bejár, veszi fel 30-30 fokonként a zodiákus jegyeit, ahol a kezdőpont a mindenkor tavaszi napéjegyenlőség (jelenleg már március 20.(!)). Ez a Kosnulla foka. Utána követi a Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak.

Asztrológiai elemzésnél a jegyek mutatják meg, hogy a planéták hogyan tudnak megnyilvánulni, milyen tulajdonságokat vesznek fel. Így a „Hogyan” kérdésre válaszolnak.

K: A zodiákus jegyek ugyanazok, mint a csillagképek?

V:  Nem. A zodiákus (állatövi) jegyek nem keverendők össze a csillagképekkel, ámbár róluk lettek elnevezve. Több csillag halmaza határoz meg egy csillagképet. A különböző csillaghalmazok nem azonos méretűek, ráadásul még átfedések is vannak köztük. A csillagképek elnevezései a róluk kialakított fantázia nevek alapján lettek kijelölve, amelyek alapot adtak az állatövi jegyek elnevezéséhez. Az állatövi jegyek viszont mindig azonos méretűek (az ég 360 fokából 30 foknyi felosztás ad ki egy jegyet), s nincs átfedés köztük. Emellett mindig a tavaszi napéjegyenlőségtől vesszük a kiinduláspontot. Több mint valószínű régebben az állatövi jegyek nagyjából lefedték a csillagképeket, de ma már a Föld precessziós mozgása révén majd egy jegynyi csúszás van köztük.

De nézzük csak tovább, mit látunk az ábrán és ezek mit jelentenek:

Házak

Házak életterületeket jelölnek, melyek az élet fontosabb témaköreit ölelik fel. Például család, munka, párkapcsolat, anyagiak, egészség, stb. Azt jelölik, hogy az élet mely területén hat a planéta, így a „Hol” kérdésre adnak megfelelő választ.

Fényszögek

A planéták kapcsolódását jelzik (egyenrangú viszonyrendszerben). Megmutatják, hogy hogyan tudnak, vagy épp nem képesek az együttműködésre. Ettől függően beszélünk harmonikus vagy diszharmonikus fényszögekről.

Mindezek mellett egyéb elemek is színezhetik a képet, melyet nem minden irányzat képvsielője néz: holdcsomópontok, állócsillagok, Lilith, Chiron, Eris, Ceres, Juno, szerencsepontok, arabpontok stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrokucko.blog.hu/api/trackback/id/tr827352102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása