Asztro kuckó

Stanislav Grof, a coex-rendszerek, meg egy kis asztrológia

2015. április 09. - Asztro Kuckó

Kérdező: Integrálos tanulmányaid során melyik modell fogott meg leginkább téged?

Ildikó: Egyik kedvencem Stanislav Grof nevéhez fűződik, az úgynevezett coex-rendszerek.

K: Stanislav Grof? Mintha nem rég járt volna Magyarországon ?

V: Igen :) 2013-ban járt itt utoljára nálunk, az Országos Transzperszonális Konferencia egyik meghívottjaként, mivel a transzperszonális pszichológia legjelesebb képviselője.

Stanislav Grofról röviden: cseh származású pszichiáter, aki jelenleg az USA-ban él. Nevéhez fűződik az LSD terápia (mielőtt betiltották, pszichiáterek vizsgálták a hatását), holotróp légzés, a születés kori és előtti traumák feltérképezése, a spirituális krízis felismerése és kezelése. Mind emellett a coex-rendszerek (system of condensed experience), vagy magyarra fordítva: „sűrítettélmény-rendszerek” elméleti alkotója.

K: Érdekesen hangzik! :) Mi is ez valójában?

V:  A lényege, hogy az emlékeinkhez kapcsolódó érzelmeink nem külön-külön tárolódnak a tudattalanban, hanem erősen összefüggő rendszereket alkotnak.  A COEX-rendszer érzelmi töltésű emlékei különböző korszakainkból származnak, s hasonlóságuk szerint rendeződnek össze: érzelmi vagy testérzet alapján. Mindegyiknek van egy alaptémája, mely mindig variálódik a különböző életszakaszokban. Ilyen rendszerekből egy embernél több is lehetséges, de mindenkinél más mennyiségű és jelentőségű. Például lehet, hogy az egyik rendszer a megszégyenítéssel, lealacsonyítással kapcsolatos megéléseket tartalmazza, míg egy másik coex közös alapja a szorongás, vagy elutasítás, vagy szexualitással kapcsolatos negatív élmények,.Természetesen nem csak negatív, hanem pozitív élmény sűrítmények is lehetségesek. Több hasonló elmélet született már, viszont ami szerintem sajátosan grofi, hogy a születési traumát kihangsúlyozza. Szerinte minden coex-rendszer a születés traumára rakódik rá, mivel a születés pillanata nagyon gazdag mind érzelmekben, mind testérzetekben, így minden téma, mely életünk során elő jön nálunk, a születés pillanatában is jelen van. Grof viszont itt sem áll meg … Gyökereik mélyebbről, a transzperszonális szintekről származnak, mint például elmúlt életek megéléseiből, Jungi archetípusokból, különböző állatokkal és egyebekkel történő azonosulásokból.

Miért is fontosak ezek a sűrítettélmény-rendszerek? Hisz ezeken keresztül érzékelhetjük saját magunkat, a körülöttünk lévő világot, s a minket ért behatásokra is ezek alapján reagálunk.

Amit még érdemes tudni róluk, hogy egyes élmények beaktiválhatják őket, de fordítva is igaz, akár egy coex-rendszer hatására is generálódhatnak események.

Stanislav Grof erre hozott egy nagyon izgalmas és érdekes példát könyvében, melyet szívből ajánlok. A címe: A jövő pszichológiája a pszichológia jövője.

grof_konyve.JPG

K: Téged miért fogott meg ez az elmélet?

V: Azért mert egyrészt nem szűkül le a gyerekkori traumákra, mint ahogy sok pszichiáter, pszichológus gondolja, hanem többrétegűen gondolkodik. Úgy is vehetem, mintha az élményeink hagyma szerűen rétegződnének egymásra.

Mindemellett asztrológusként is hasonlóan értelmezem a horoszkóp ábrát. Ugyebár az asztrológia alapja is a születés pillanatára felállított képlet, mint ahogy Grof is ezt az időpillanatot emeli ki.

Még mielőtt hallottam volna erről az elméletről, már akkor is úgy gondoltam, hogy a születési képlet energia sűrítmény. Előző életek, és ebből számtalan van, sűrítménye. Ebbe beleértem az egész képletet, minden bolygójával és azok állásával, kapcsolódásával együtt. S ebben a „sűrítménybe” beletartoznak a Jungi archetípusok és analógiák is.

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrokucko.blog.hu/api/trackback/id/tr807352050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása