Asztro kuckó

Asztrológiai házak I.

 Hozzárendelés analógia alapján

2015. május 03. - Asztro Kuckó

A házak ismertetésének első részében az analógiás hozzárendelést szeretném bemutatni. (Létezik más hozzárendelés is, viszont számomra ez az, ami érthető is.) Ez esetben úgy járunk el, hogy vesszük sorra a házakat és a jegyeket - Kossal kezdődően - és a jegy egyes tulajdonságai alapján jegyezzük meg a házhoz tartozó dolgokat:

I. ház – Kos – a tavaszponttól számított első zodiákus jegy. Ekkor rügyeznek a fák, éled fel ismét a természet. A Kos jegyű személyekre is jellemző a kezdeményezés, rivalizálás, spontán magamutogatás – I. házhoz tartoznak a személyiség legsajátosabb vonásai, melyek másoknak elsőre feltűnnek (ami a „kirakat”): külső megjelenés, fizikai alkat, vérmérséklet, életerő, veleszületett képességek.

2. ház – Bika – Bika jegyűekre jellemző az anyagi, megfogható dolgok szeretete, a kertek, fák, természet gondozása, szívesen etetik szeretteiket. Szeretik az anyagi javakat megfogni, birtokolni – 2. házhoz tartozik az anyagi javak kérdésköre. Miből jön és mire megy el a pénz. Talentumok, melyet pénzzé lehet tenni. Tulajdon esetén az ingóság. Személy függetlensége vagy korlátozottsága az anyagiak révén.

3. ház – Ikrek – Ikrekre jellemző, hogy jön, megy, kommunikál, információkat gyűjt és ad tovább, felszínesen kapcsolódik mindenkihez. Imád olvasni, akár egyszerre több könyvet is. Analitikus gondolkodás jellemzi: mindent megfigyel, kielemez maga körül. Ugyanakkor nagyon szeret magyarázni, oktatni. Alap, elemi szintű ismeretek átadásában személyes tapasztalatom szerintem ők a legjobbak.– 3. házhoz tartozik a kommunikációs stílus, kifejezésmód, s minden, ami a szűk, illetve tágabb környezettel a kommunikációt megkönnyíti: közlekedés, kisebb belföldi utazások, írások, okiratok, szerződések, dokumentációk, levelezés, sajtó. Ahol fontos az intellektus és megismerés: irodalmi és tudományos hajlamok, alapszintű tanulmányok. Még a név, névváltozás is ide tartozik.

IV. ház – Rák – Rákhoz tartozik a családhoz való kötődés, az otthon szeretete, érzelmi ragaszkodás régi emlékekhez, tárgyakhoz. IV. házhoz tartozik a család, minden, ami öröklött, eredet, múlt, hagyományok, otthon (mind közvetlen, mind tágabb értelemben a haza), ingatlan, mint lakható, építhető terület, a bérbe adandó is. (Ingóság, mint apróbb tulajdontárgyak már 2. ház). Gyökerek, otthon, mint kezdet, ugyanakkor az életvég is. De nem csak a szülőktől hozott örökséget, hanem ennél jóval messzibbre nyúló átöröklött dolgokat is jelöl, ezért is az egyik "okkult" ház.

5. ház – Oroszlán – az Oroszlán jegyűekre jellemző, hogy „élet napos oldalát kedvelik”. Míg egy Bak szépen megtervezve, aprólékos munkával halad előre, addig egy Oroszlán mázlista módon könnyebben megkapja ezeket - luxust, fényűzést, sikert. Mindemellett erőteljes fellépésével a zodiákus egyik hódító jegye. Fontos számára mások figyelme, elismerése, így minden, amivel a figyelmet maga felé tudja irányítani – színészet, tanítás. Mivel maga is egy nagy gyerek, könnyen tud gyerekekhez kapcsolódni. 5. ház az örömök, kreativitás háza – szerelmi viszonyok, flört, szerencsejátékok, sport, hobbi. Gyermekek, fogamzó képesség. Vállalkozás, kockázat, spekuláció. Színészi képességek, színház. Középfokú tanulmányok.

6. ház – Szűz - Rájuk jellemző, hogy fontos számukra a munka, a szolgálat, ezzel azonosítják magukat. Ugyanakkor hipochonderek. 6. házhoz tartozik a munka, szolgálat, szolgák, hétköznapi tevékenységek, kisebb állatokhoz való viszony. Ugyanakkor az egészséges életmód, így a táplálkozási szokások is.

VII. ház – Mérleg. Mérleg jegyűeknek a legfontosabb a társ, hogy legyen mellettük valaki, akit szerethetnek és ez a szeretet visszatükröződik rájuk. Levegő jegyűként eredendően is fontos számukra a másokkal való kapcsolódás, csak míg egy Ikreknél ez mindenkire irányul, Vízöntőknek a barátok a legfontosabbak, a Mérlegnek a partnerkapcsolat megléte vagy meg nem léte köti le legjobban a figyelmét. Mindemellett nagyon fontos számukra mások véleménye. Eredendő tehetségük van a művészetekhez, és ezek előadásához. Béke szeretetükkel szeretik szőnyeg alá söpreni a problémákat, ami által még jobban bevonzzák a konfliktus helyzeteket, veszekedéseket. VII. házhoz tartozik a partner, házasság, a külvilág, társulások (Bt, Kft), üzlettárs, mint egyenrangú kapcsolat, nyilvános szereplés. Mivel az I. ház opponens (ellentétes) háza: nyílt ellenségek, perek.

8. ház – Skorpió – Skorpió jelmondata – „Én belehalok”. A halál, mint téma, őket foglalkoztatja a legjobban. Remek átalakuló művészek, drámai szerepeket jól tudják előadni. Nagyon jó a regenerálódó képességük. Egyik kedvenc tanárom mondata jut eszem – elfojtásból ötös! Jó terapeuták, ösztönösen ráéreznek mások árnyékára, amiért sokan nem kedvelik őket. A zodiákus egyik hódító jegye – szervekként a genitáliák tatoznak hozzá. 8 házhoz tartozik a transzformáció, halál, halál körülményei, megújulás, veszteségek, szexuális vágyak, mások halála által szerzett vagyon, azaz az örökség, végrendelet. Okkultizmus, minden ami tabu, tudattalan. 

9. ház – Nyilas – Nyilas jelképe a kentaur, mely nyilával felfelé céloz. Jellemző rájuk a távlati célok kutatása, egzotikus helyek felkeresése, a vallásosság, erős moralitás, vagy pont ennek ellenkezője, illetve álszenteskedés. Míg egy Ikrek mondjuk a tanítónéni, addig egy Nyilas az egyetemi professzor, mivel a szintetikus látásmód jellemző rájuk. 9. házhoz tartozik minden, ami szellemi, szellemi fejlődéssel, gyarapodással jár - vallás, vallásosság, világnézet, politika, morál, papság, filozófia, bölcselet, metafizika, magasabb tanulmányok. Távoli dolgok, mint nagy utazások térben és lélekben. Elvont, szintetikus gondolkodás – nagy összefüggések átlátása. Mivel itt már túl lépünk a logikán, így a víziók, sejtések és álmok is ide tartoznak. 

X. ház – Bak – Bakokra jellemző legjobban, hogy meg akar felelni a társadalmi igényeknek, fontos a rang, társadalmi elismerés, törekvés, legrosszabb esetben a törtetés X. házhoz tartozik a szülött tevékenysége, és a tevékenységének eredménye és sikerei: a karrier, hivatás, egzisztenciális kérdések, eredmények, elismerések (mint kitüntetés), népszerűség, társadalmi pozíció, hírnév, rang. Így jelöli a hivatásbeli emelkedést vagy bukást. IV. ház, ami kezdetet jelöli, X. ház ennek ellenpólusa, azaz az életben ami felé haladunk.

11. ház – Vízöntő – Vízöntő levegős jegy, fontos számára az információk megosztása másokkal. Ők a legjobb barátok, akik szívesen segítenek - óriási ismeretségi körük van. Gondoljunk bele az internetbe : programok sokaságát építik fel közösen, ingyen, hobbiból emberek, immár közösségi portálokon keresztül tarthatjuk egymással a kapcsolatot. Emellett a Vízöntőre jellemző a jövő felé tekintés, utópisztikus gondolatok. 11. házhoz tartoznak az önkéntes társulások: barátok, közösségek, társasági élet, társaságban játszott szerep. Ugyanakkor a X. ház követő házaként (X. ház kettese) a pártfogók, segítő erők, összeköttetések is ide tartoznak, illetve a  hivatás eredményei. Emellett a vágyak, remények úgy szintén.

12. ház – Halak – Halak van legtávolabb a fizikai síktól. Nem is igazán tud mit kezdeni a matériával, így a reális világban élhetetlennek számít. Ámbár szereti a társaságot, mégis képes nagy tömegben is láthatatlan maradni. Inkább figyel, meghallgat, együttérzés. Világa az irracionális világ, negatívuma a mártíromság. 12. házhoz tartozik minden, ami kényszer helyzet, ami lehet akár belső, önként vállalt, de külső kényszer is. Belső kényszer: rejtett, elvonulást vagy befelé figyelést kíván - zárt intézetek (kórház, kolostor, kutatóintézet), meditáció, okkultizmus, transzendenciába vagy magányba menekülés. Külső kényszer:  száműzetés, börtön, krónikus betegségek, megpróbáltatások. A titkos ellenségek által okozott fájdalmak. Nagy állatok.

zodiak_sign.jpg A kép forrása: http://www.theastrologyplace.uk/…/…/uranus-in-5th-house.html

Kapcsolódó linkek:

Asztrológiai házak értelmezése

Asztrológiai házak II. - Személyek hozzárendelése a házakhoz

Asztrológiai házak III. - Betegségek besorolása

Asztrológiai házak IV. - A házak levezetett jelentéstartalma

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrokucko.blog.hu/api/trackback/id/tr287428092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása